Oljebaserade hud och hårvårdsprodukter
Gör egna produkter

Oljebaserade hud och hårvårdsprodukter

Den ena basen för hudprodukter är oljor och fetter. Det är enklast att börja med dem eftersom de är lättare att jobba med än de som är vattenbaserade som kräver ett emulgeringsmedel. Det finns många olika baser att välja på. Produkter kan göras på både omättade och mättade fetter. Populära sorter är vegetabiliska kallpressade oljor. Den här typen av produkter går även att göra av vaxer. Det kan vara bivax från honungsproduktion eller karnaubavax. Annat som går att använda sig av är smör av olika slag. Kakaosmör och Sheasmör har blivit väldigt populära på senare år.

Efter att en bas har använts tillsätts sedan exempelvis eteriska oljor eller andra tillsatser som gör att produkten får en speciell egenskap. Ofta tillsätts e-vitamin för att förlänga hållbarheten på produkten.

Mättade fetter ger längre hållbarhet

Tänk på att göra produkter i lagom mängd. De har ett bäst-före-datum. En hel del av hur länge de ska hålla går att styra med hjälp av den fettbas som är i produkten. Produkter som helt och hållet innehåller mättade fetter håller betydligt längre än de produkter som innehåller omättade fetter. Det beror på att de omättade fetterna härsknar genom oxidering och blir dåliga. Härskna produkter är inget som gynnar huden utan välj då istället att göra mindre satser för att hela tiden ha fräscha produkter. Livslängden kan bli upp till ett halvår och ibland till ett år om det blir en lyckad tillverkning med bra ingredienser.

Produkter som passar för att vara oljebaserade är de där fett är bra att tillföra till hud eller hår. Det kan vara salvor, body butter, ansikts- och kroppsoljor eller cerat. Fettsyrorna i oljan eller fettet är det som tillför och gör nytta för huden. Bäst resultat brukar det bli om det är en blandning mellan olika fettsyror som ger huden och håret alla fettsyror. Fetterna kommer också med vitaminer och de naturliga växtämnena fytosteroler.

Blandas genom upphettning

Tillverkning sker genom att fetter upphettas. Det är viktigt att vara försiktig och inte överstiga den temperatur som fettet klarar. Kakaosmör bör inte blir varmare än 60 grader. Ibland används honung i produkter och för att bibehålla de goda egenskaperna ska honung inte överstiga 40 grader. Noggrannhet är a och o när det kommer till upphettningsprocessen. Produkter har också olika tillagningstid. Det gäller att ta hänsyn till alla ingrediensers maxtemperatur vid upphettning och skapa en bra blandning som går att kombinera.