Hårmineralanalyser – vad är det?
Mer naturligt hår

Hårmineralanalyser – vad är det?

Kanske har du någon gång hört talas om en hårmineralanalys som utvärdering av din hälsa. Vissa anser det vara humbug medan det trots allt är ganska populärt. En hårmineralanalys är ett test som innebär att man genom att undersöka ditt hår analyserar ditt näringsbehov och ämnesomsättning. Med andra ord – ditt hår talar om vem du är!

Så går det till

En hårmineralanalys kan göras på vissa kliniker eller på distans genom att du skickar in hår till en klinik. Ofta kan det vara bra att göra om du känner dig allmänt hängig, trött eller deppig trots att läkarna står som ett frågetecken utan att förstå ditt tillstånd. Blodprovsvaren kanske visar bra värden och inget tyder på att du är sjuk.

När man gör en håranalys tar behandlaren eller utredaren en liten bit hår från skalpen (oroa dig inte, det kommer inte att synas). Samtidigt ställer hen en massa frågor om din hälsa överlag, vad du äter, hur du mår och hur din vardag ser ut. Med håret mäter man sedan mängden mineraler eftersom det är en bra källa som talar om mer än du kan ana. Oftast sker inte själva analysen hos behandlaren, det är bara han eller hon som ställer frågorna och tar lite hår av dig. Håret kan sedan skickas vidare till en specifik klinik eller laboratorium utomlands eller i Sverige. Provsvaren brukar ta omkring 3 veckor.

När svaren sedan dyker upp är det behandlarens uppgift att ge dig råd om kostvanor och ofta sätter man också in kosttillskott. Analysen talar om vilka vitaminer och mineraler som saknas eller som man har brist på. Därför är det lätt att sedan få hjälp med exakt de livsmedel och vitaminer som bör intas. Denna kur brukar hålla på i minst 3-5 månader för att man ska se och känna resultat.

Att göra en hårmineralanalys är inte hutlöst dyrt så du behöver inte sälja ditt guld enbart för det. Dock kan det vara bra att sälja gamla smycken du ändå inte använder för att göra dig av med gamla energier i huset och runt omkring dig. Detta kan nämligen också dra ner humöret i vissa fall. Dessutom ger det dig ju extra pengar till på köpet.

Vem är lämplig för en hårmineralanalys?

Faktum är att vem som helst kan analysera sitt hår. Dock brukar personer som känner olustig stress eller trötthet utan förklaringar vara lämpliga kandidater. Gravida och ammande kvinnor brukar också rekommenderas att göra en hårmineralanalys eftersom det pågår många förändringar i kroppen just då.

Man brukar även se vissa påtagliga mönster i olika folks vanor. Svenskar till exempel äter mycket mjölkprodukter vilket gör att många har ett kalciumöverskott. Detta överskott slår ut magnesiumet i kroppen – ett mineral som är extremt viktigt för sömn, muskler och välbefinnande. Man kan helt enkelt få en obalans trots att man äter alla livsmedel som rekommenderas, bara för att man äter för mycket av det ena eller det andra.