Hudvård med aktiva ingredienser
Mer naturligt hår

Hudvård med aktiva ingredienser

Den moderna utvecklade hudvården som vi idag har vant oss vid innehåller oftast aktiva ingredienser. Men vad är egentligen aktiva ingredienser och vad är deras effekter? Detta kommer vi ge svar på nedan.

  • AHA-syror

AHA är en förkortning av Alpha Hydroxy Acid, vilket är ett samlingsnamn för flera olika typer av syror. Det som är gemensamt för dessa syror är att de är naturligt förekommande syror som utvinns ur sockret från olika växter och är vattenlösliga. De kallas även för fruktsyror. Främsta syftet till att använda AHA-syror är för att snabba på cellförnyelsen och exfoliera bort gamla och förbrukade hudceller. Syrorna förbättrar även hudens förmåga att binda fukt vilket ger effekten av att huden fylls på med fukt och därmed minskar fina linjer och rynkor. De syror som betecknas som AHA-syror är: mjölksyra, glykolsyra, vinsyra, citronsyra, äppelsyra och mandelsyra. Det finns flera produkter från exempelvis the ordinary som innehåller dessa syror.

  • BHA-syror

Är en förkortning för Beta Hydroxy Acid vilket är ett annat namn för salicylsyra. BHA-syra är fettlöslig och detta ger egenskapen av att kunna sjunka trängre in i porerna och lösa upp talg. Den är även antiinflammatorisk vilket gör att just denna syran passar bra för dig med acne eller eksem.

  • C-vitamin

Även kallad askorbinsyra som pejlar huden vilket skapar glow och ger huden en jämnare ton. C-vitamin brukar även vara en vanlig ingrediens i solskydd.

  • Hyaluronsyra

Denna syran finns naturligt i vår hud men är även en vanlig ingrediens i hudkräm. Det är en effektiv fuktbindare som drar till sig och bevarar fukten i det yttersta hudlagret.

  • Retinol

Retinoider är ett samlingsnamn för en stor sammansättning av A-vitamin, där retinol är en av de mest effektiva och mest populära retinoiden. Den är en djupgående antioxidant som omvandlas till A-syra i huden. Syran ökar på cellförnyelsen och motverkar bildandet av fria radikaler och är dessutom effektiv mot acne med tanke på den minskade bakteriebildningen som uppstår.

  • Vitamin E

Vitamin E är en antioxidant som vanligtvis finns både i ansiktsrengöring och i ansiktskrämer. Dess egenskap är att reparera huden och hjälper även huden att bevara fukt.

  • Mandelolja

Denna olja är mycket skonsam och utvinns ur sötmandel och är rik på E-vitamin. Oljan har många användningsområden, den är bland annat återfuktande för huden och kan användas som hårinpackning, sminkborttagning och nagelbandsolja.

  • Aloe Vera

Detta utvinns ur Aloe Vera växten och har inflammationshämmande egenskaper men är även effektiv mot solsveda. Torrhet och hudirritaion kan även lindras med hjälp av aloe vera.

  • Niacinamide

En aktiv form av Vitamin B3 som är oerhört aktiv mot förstorade porer då den jobbar med att förstärka hudens elasticitet. Den kan även minska uppkomsten av acne och reducera fina linjer och jämna ut hudtoner.