Skönhet – nu och då
Mer naturligt hår

Skönhet – nu och då

Skönhet. Vad betyder egentligen det ordet? Dess lexikala betydelse är enligt SAOL – Svenska Akademins Ordlista – egenskapen att vara vacker. Detta ords betydelse har dock i folkmun kommit att förändras under de senaste decennierna. Numera när man pratar om skönhet syftar man oftast på trender vad gäller till exempel hårstyling och make up, även om det egentligen inte är korrekt språkligt sett. Men vad är vackert egentligen? Det är högst subjektivt då vi har alla olika uppfattningar om vad som är tilltalande när det gäller utseende.

Människor har i alla tider ägnat sig åt försöka försköna sitt utseende med hjälp av olika saker. Hårstyling och dess verktyg har en lång historia. Den första locktången tillverkades av assyrierna redan 2000 år före Kristus.

På 1890-talet konstruerade Alexandre F Godefoy den första elektriska hårfönen. Den var väldigt stor och klumpig och inte helt lätt att använda. Den användes endast av professionella frisörer. Det var först på 1950-talet som den första hårfönen för användning i hemmet ut på marknaden.

Den första moderna locktången uppfanns runt 1870 av Marcel Grateau och vid ungefär samma tidpunkt plattade Erica Feldman sitt hår med ett värmeredskap, klart influerad av Marcel Grateau. Sedan dess har dessa värmeredskap för hårstyling kommit i många nya uppdaterade versioner och de är under ständig utveckling. Den plattång som liknar den vi använder idag mest konstruerades år 1912 av Jennifer Bell Schofield.

Vilka frisyrer som har varit trendiga har skiftat mycket genom åren. I det forna Egypten var det vanligt med långt och rakt eller flätat hår. Peruker användes också mycket. Under renässansen var det populärt med updos och dekorationer av pärlor och ädelstenar. 1700-talet var perukernas århundrade och på 1800-talet var det korkskruvslockar för överklassens kvinnor och flätor och knutar för de lägre klasserna som gällde. Under 1920-talet ansågs det vulgärt och vågat av kvinnor att klippa håret riktigt kort, men under de kommande två decennierna blev det allt mer allmänt omtyckt med kortklippt hår för kvinnor. Under 1980-talet var det trendigt med mycket färg och volym i håret. Idag är det större variation på frisyrerna då extensions, toningar, locktänger och plattänger gör det enkelt att ha olika frisyrer varje dag.

Användandet av smink har förändrats många gånger genom tiderna. Trender har kommit och gått och det har varit olika för hur kvinnor och män har sminkat sig. Det har också funnits olika skäl till att man har sminkat sig – religiösa, medicinska och estetiska. De gamla egyptierna trodde till exempel att deras ögonsmink skyddade mot sjukdomar, och framför allt då ögoninfektioner.

I det gamla romarriket använde rika kvinnor en ansiktskräm som innehöll bly för att få en blek och vit hy. Den bleka hyn var ett tecken på att man var välbärgad, att man inte behövde arbeta ute på fälten i solen. Denna blekhetstrend vände först på 1930-talet då tillgången till sådan ansiktskräm ökades och förenklades.