Parabener i schampo
Naturlig hårvård

Parabener i schampo

Vi hör ibland talas om parabener i schampo och att de inte är bra ör håret och hårbotten. Parabener är konserveringsmedel som används i schampo och andra hygienartiklar, rengöringsmedel och kosmetika. Eftersom produkter som innehåller vatten, vilket hårvårdsprodukter gör, lätt drabbas av svamp och bakterier tillsätts det konserveringsmedel för att skydda produkten från att bli dålig. Hållbarheten blir längre i produkter där konserveringsmedel är tillsatt.

Regler för användande av parabener

Halterna av hur mycket konserveringsmedel som får finnas i produkter styrs hårt av EU:s kosmetikadirektiv och kraven för regleringen är styrda för att normalbefolkningen ska klara av de halter som produkterna innehåller utan att känna besvär. Trots det finns det en grupp människor som får problem i form av eksem som kan uppstå eller förvärras genom att huden utsätts för konserveringsmedlen. Idag är konserveringsmedel nummer två på listan över ämnen som orsakar mest kontaktallergi, vanligast är doftämnen.

Parabener och problem som kan uppstå

Regelverket för hur konserveringsmedel får användas följs i hela Europa. Parabener tillhör det konserveringsmedel där det är ovanligt att personer får kontaktallergi. Det är bara runt en halv procent som utreds för att ha problem med eksem som har orsakats av allergier. Den som upplever problem kan enkelt göra det som kallas för lapptest. Problem med kontaktallergi kan visa sig på annat sätt än eksem. Om produkter som orsakar kontaktallergin fortsätter att användas kan det leda till att det i ett senare stadie utvecklas eksem.

Det utreds idag om parabener kan vara hormonstörande eftersom misstankar om det finns. Danmark har därför tagit ett beslut om att införa ett förbud mot en del av parabenerna i produkter för barn till dess att utredningen är färdig .

Parabener ska märkas

Om det finns parabener med i en produkt ska det stå med i innehållsförteckningen. Det här är en av de strikta regler som finns inom EU när det gäller hygienprodukter. Även för kosmetika ska en

fullständig innehållsförteckning finnas med. Det här är något som är gemensamt inom EU och alla länder har samma regler. Dessutom ska produkter som finns med på INCI-listan märkas med de namnen. Parabener står utskrivet med endera namnet parabener eller konserveringsnamnet, som är det kemiska namnet. De vanligaste produkterna vi kan hitta parabener i är schampo och balsam, hudkräm, hudlotion och flytande tvål.

Om problem uppstår

Det bästa är givetvis att ta bort det som orsakar problem. På marknaden finns idag många märken som inte har några tillsatta parabener i sina produkter. De kan vara lite dyrare, men eftersom det är populärt att köpa produkter utan parabener ökar utbudet och priserna blir därigenom bättre. Produkter utan parabener går ofta att hitta i vanliga välsorterade matvarubutiker. Tänk på att det gäller att ta bort allt som innehåller parabener direkt problem börjar komma.