Vitaminer som är viktiga för håret
Naturlig hårvård

Vitaminer som är viktiga för håret

Det är viktigt att ge håret rätt förutsättningar för att kunna var skinande även från insidan. Håret behöver både vitaminer och mineraler för att kunna bli starkt och fräscht. Den som får ett slitet hår med många kluvna toppar har ofta vitaminbrist. Hårt blir sprött och det fäller mer. Alla vitaminer har en positiv effekt för håret.

A-vitamin

A-vitamin är viktig eftersom den hjälper till att behålla en normal celltillväxt. Det innebär att den även hjälper till att ge stöd till hårväxten. Vitaminet gör även att de oljor som kroppen själv använder för att ge näring till både håret och hårbotten ökar i produktion. Den som har kluvna toppar och sprött hår kan ha brist på a-vitamin.

B-vitamin

B-vitamin är den vitamin som är mest känd för att vara bra för håret. Den finns i flera varianter och de är vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B12, Niacin och Biotin. De tillför alla något till håret. Precis som med a-vitamin främjas celltillväxten. Den vanligaste biverkningen av brist på b-vitamin är mer håravfall. Den vitamin ur b-vitaminerna som är viktigast för håret är b12. Biotin gör att håret kan bli längre och starkare. Genom att ha tillräckligt med biotin klyvs inte håret lika lätt även om det är långt. Niacin är det b-vitamin som gör att håret får en sund hårväxt genom att ge näring till hårbotten. En brist på niacin gör att håret blir kluvet och livlöst. B-vitamin finns i bland annat öl.

C-vitamin

C-vitamin fyller en viktig funktion eftersom den stödjer kroppens produktion av kollagen. Kollagen är extra viktigt för huden och håret. C-vitamin skyddar dessutom håret mot den yttre påverkan som det utsätts för genom att det har en antioxidant effekt.

E-vitamin

E-vitamin fungerar precis som c-vitamin som en antioxidant. Det kan vara allt från tobaksrök och avgaser till föroreningar som håret utsätts för. E-vitamin hjälper till att bygga upp håret vilket gör att det fungerar bra på ett redan slitet hår. Den normala funktionen hos håret upprätthålls med hjälp av e-vitamin. Ofta tillsätts e-vitamin i olika hårprodukter eftersom den kan hjälpa kluvna hårtoppar. Hårbotten mår bättre av e-vitamin eftersom blodcirkulation och syretillförsel ökar till hårsäckarna. Det gör att håret blir starkare och kan bli längre och friskare.