Skönhet
Mer naturligt hår

Skönhet

När man hör ordet skönhet tänker alla individer på helt olika saker. Skönhet kan för vissa vara synonymt med att man är mån om sitt yttre exempelvis genom att fixa håret och sminka sig. Andra kanske tänker att skönhet är hur någon för sig eller när en individ skrattar så ser man skönheten i den personen. Skönhet kan alltså vara och betyda olika för alla. I dagens samhälle är det nog många som menar att skönhet främst handlar om det yttre, alltså det som syns.

Utseendet är ju det första vi ser hos varandra! Vad som kanske kan beskrivas som yttre skönhet är exempelvis hur någon sminkar sig, vad man väljer att ha för kläder eller vad man väljer att ha för frisyr. Kanske sitter skönheten i hur kroppen ser ut, vissa är väldigt måna om att följa träningstrender och forma sin kropp på det sätt de själva vill ha den. Kanske sitter det i en doft, skönhet kanske kan påverkas av vilken parfym man väljer eller val av doft på sköljmedel. Dofter är starkt förknippade med upplevelser av andra och alla har nog upplevt hur starkt doftminnet kan fungera.

Självklart är det upp till var och en att bestämma vad vi väljer att göra med alla produkter och livsstilar och dylikt. Det kan dock vara svårt att stå emot skönhetsideal och det kanske inte är så konstigt om man vänder sig till forskningen. Begreppet skönhet, som skrivet ovan, kan betyda olika saker för olika individer. Vad det beror på att människor dras till det som är ses som skönhet och det man upplever som attraktivt tros ha evolutionära orsaker.

I tidningen Modern psykologi skriver man om en översikt som gjorts av forskningen inom ämnet skönhet och där kunde man se att de som individer som ansågs vara vackra fick en rad fördelar i samhället. Detta gick att se genom att kolla vilka som hade lättare att träffa partners, få bättre jobb, mer i lön och större umgängeskrets. Det kallas för “halo-effekt” vilket innebär att människor upplever att attraktiva personer även har andra positiva egenskaper som att de är intelligenta, trevliga och duktiga. Fast så är ju inte alltid fallet! Ens utseende och då hur andra människor uppfattar en behöver inte hänga ihop med ens personlighet. Det är hjärnan som spelar oss ett spratt att tro att det är positivt för den har svårare att matcha ihop det som anses som ett attraktivt utseende med negativa egenskaper!

Men vem bestämmer egentligen vad som är skönhet? Det som kan vara skönhet för en själv kan betyda någonting helt annat för någon annan. Det känns dock viktigt att komma ihåg det klassiska uttrycket “skönheten kommer inifrån”. Så länge man själv känner sig tillfreds inombords och man känner att man mår bra, då syns det utåt. För den som vill finns det oändliga sätt att ständigt klättra uppåt på skönhetsstegen och följa med i de senaste skönhetsidealen, och det är helt fine! Det viktigaste är att man själv vet om sin egen skönhet, alla människor har det nämligen och vi borde inte vara rädda att visa den!