Vattenbaserade hud- och hårvårdsprodukter
Gör egna produkter

Vattenbaserade hud- och hårvårdsprodukter

Förutom oljebaserade produkter går det att göra vattenbaserade. Även här behövs olja eller fett i basen, vilket gör att det kräver lite mer under tillverkning för att göra de vattenbaserade produkterna. Ansiktsvatten och liknande behöver ingen fettbas utan är helt vattenbaserad, men det är få saker in hudvård som är det. Ofta handlar det om att vatten torkar ut huden och fettet återfuktar.

Ett emulgeringsmedel behövs

En skillnad mellan att göra fettbaserade och vattenbaserade produkterma är att baserna behöver ett emulgeringsmedel som gör att fett och vatten inte skiktar sig. Genom emulsionen kan allt blandas och det håller sig stabilt. Något som har kommit att bli ett populärt emulgeringsmedel är bivax eftersom det är helt naturligt. Den som väljer att använda bivax får bra egenskaper för huden, men det har en sämre funktion som emulgeringsmedel. Om produkten ska bli bra behöver andelen fett vara högre än andelen vatten. Det finns mycket på marknaden idag att köpa för att göra hudvård som har en högre andel vatten. Välsorterade butiker har emulgeringsmedel som är färdiga att använda och de går att hitta online.

Hållbarheten på vattenbaserade produkter

Precis som med de oljebaserade produkterna beror hållbarheten helt och hållet på vilken bas som används. Vattenbaserade produkter kan innehålla bara vatten som tidigare nämnts, men även leror och salter. Noggrannheten är a och o vid tillverkning för att hålla allt hygieniskt under alla processer. Risken att de här produkterna får en tillväxt av mikroorganismer är större. De drabbas lättare av bakterier, mögel och svamp och när det har hänt är det som tillverkats förstört. Produkterna bör förbrukas relativt omgående och förvaras svalt. Det går att förlänga hållbarheten genom att tillsätta konserveringsmedel, men för att få bästa egenskaperna för hud och hår bör det undvikas. Hud och hår mår alltid bäst av helt naturliga ingredienser.

Tips för att komma igång

Eftersom de här produkterna kräver lite mer teknik och kunskap för att bli bra är det lättare att börja med dem efter att ha testat på att tillverka annat och fått in vanor och rutiner för hur tillverkningen går till. Självklart är det lockande att komma igång och göra lermasken direkt, men en enklare tvål eller schampo är bra produkter att börja med.

Ett ansiktsvatten kan vara roligt och enkelt att börja med när det kommer till det som är vattenbaserat. Det är lättare att jobba med en produkt som är helt vattenbaserad istället för en produkt som kräver en emulsion.